PYROXIL: Η εξέλιξη στα καυσόξυλα
Αρχική > Το Ξύλο

Το Ξύλο

To  ξύλο ή ξύλωμα όπως αναφέρεται στη βοτανολογία, είναι ο φυτικός ιστός, η συμπαγής, σκληρή και ινώδης κυτταρική ουσία που αποτελεί κατά κύριο λόγο τον κορμό, τα κλαδιά και τις ρίζες των δένδρων και των θάμνων. Το νερό και οι ανόργανες ουσίες που απορροφούν οι ρίζες από το έδαφος, αποτελούν τον κύριο στηρικτικό ιστό των βλαστών και των ριζών και διοχετεύοντα μέσα στο ξύλο.
 
Από την αρχαιότητα, το ξύλο υπήρξε σημαντικό δομικό υλικό και χρησιμοποιήθηκε από τον άνθρωπο για να χτίσει καταφύγια, σπίτια και σκάφη. Το ξύλο ως καύσιμο υλικό, υπήρξε από πολύ παλιά το βασικό μέσο θέρμανσης της κατοικίας του ανθρώπου.
 
Το ξύλο δεν βρίσκεται συνήθως σε ξηρή κατάσταση, αλλά περιέχει υγρασία που μπορεί να κυμαίνεται σε επίπεδα από 60 έως 15% ανάλογα με τις συνθήκες και το χρόνο της φυσικής του ξήρανσης.
 
Η υγρασία του ξύλου μειώνει σημαντικά την θερμαντική αξία του. Μέρος της ενέργειας, που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της καύσης του, δαπανάται στην εξάτμιση του νερού και συνεπώς δεν είναι διαθέσιμη για οποιαδήποτε επιθυμητή θερμική εκμετάλλευση.
 
Η φυσική ξήρανση των καυσόξυλων σε ανοικτούς χώρους ή σε σκεπασμένους και φυσικά  αεριζόμενους χώρους που προστατεύονται από την υγρασία του εδάφους και τη βροχή, συμβάλλουν στην ανάπτυξη μικροοργανισμών και σαρακιού.
 
Η καύση υγρών ξύλων εκπέμπει επικίνδυνα μικροσωματίδια, τα οποία - μετά από 2-3 ώρες λειτουργίας του τζακιού, ξεπερνούν το όριο ασφαλείας για τον ανθρώπινο οργανισμό και περνούν  μέσα από το αναπνευστικό μας σύστημα επιβαρύνοντας σημαντικά την υγεία μας.
 
Ο μοναδικός τρόπος αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ρύπανσης, τόσο στο οικιακό όσο και στο αστικό περιβάλλον, είναι η αφαίρεση της υγρασίας από την ξυλεία με την μέθοδο της παροχής αέρα -για δύο μήνες τουλάχιστον. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η αποξήρανση του ξύλου, έτσι ώστε να φθάσει στην σωστή υγρασία για καύση (15-18 %). 
 
 
Λίγα λόγια για την οξιά
 
Η οξιά, είναι ένα ξύλο που διακρίνεται για το άρωμά του και  την πλούσια καύση του. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε υγρασία, χρειάζεται επεξεργασία όχι απλής αφύγρανσης, αλλά αποξήρανσης,  προκειμένου να φθάσει σε επίπεδα υγρασίας κάτω του 20%.
 
 
Τα νόμιμα υλοτομημένα καυσόξυλα οξιάς/δρυ της Pyroxil
έχουν υποστεί τη διαδικασία
της αποξήρανσης .